Metaal op maat en korte productietijden

maandag 2 mei 2016

Robots en mensen werken hand in hand bij metaalbedrijf De Cromvoirtse. Klanten hoeven daardoor zelf geen voorraad meer aan te houden. ‘Niemand gaat nog 3 maanden wachten op één onderdeel uit China als hij het snel om de hoek kan halen.’

Deze 'opgelost' komt uit MT03 2016
Organisatie: De Cromvoirtse
Uitdaging: kortere productietijden
Oplosser: TNO

Snijden, zagen, knippen. De robots die bij metaalbedrijf De Cromvoirtse metalen platen en buizen te lijf gaan doen het allemaal, en exact op maat. Het is een futuristisch ogend beeld, maar hier ook de alledaagse praktijk. Niet voor niets is het Oisterwijkse bedrijf een van de trekkers van het Smart Industry-fieldlab rond flexible manufacturing, dat als doel heeft de toepassing van robots en andere vormen van productieautomatisering voor kleine series rendabel te maken.

Kleine series

De praktijkervaring van De Cromvoirtse komt daarbij goed van pas, vertelt directeur Janwillem Verschuuren. ‘Onze klantenkring bestaat voor een groot deel uit bedrijven die zelf te klein zijn om in robots te investeren, of die zo’n machine maar 2 uur per week nodig hebben. Ook fungeren we als achtervang voor bedrijven die tijdens piekdrukte behoefte hebben aan extra capaciteit.’

Groot voordeel voor de klant is dat die zelf geen voorraad meer hoeft aan te houden, schetst Verschuuren. ‘We produceren in enkelstuks of kleine series, vaak maximaal 10 exemplaren. Ander voordeel is dat klanten zelf niet hoeven te investeren in dure machines of in kennis ván die machines. Dankzij onze schaalgrootte kunnen we klanten continuïteit bieden. En zijn machines door intensief gebruik na een jaar of 5 technisch en economisch op, dan investeren we weer in nieuwere. Zo hebben klanten de zekerheid dat hun producten altijd worden gemaakt volgens de laatste stand der techniek.’

Vernieuwingsdrang

De ongeveer 45 medewerkers van het Oisterwijkse bedrijf zijn inmiddels wel gewend aan de voortdurende innovatiedrang van Verschuuren en zijn collega-directeur Ronnie van den Hurk. ‘We kijken continu of we productieprocessen kunnen aanscherpen en doorlooptijden kunnen verkorten. Waar die vernieuwingsdrang vandaan komt? Deels is dat de aard van het beestje, maar uiteraard gaat het er ook om dat we onze positie versterken ten opzichte van lagelonenlanden. Niemand gaat nog 3 maanden wachten op één onderdeel uit China als hij het snel ‘om de hoek’ kan halen.

Al het herhalende werk proberen we zoveel mogelijk te automatiseren.’ Ook de dreigende schaarste op de arbeidsmarkt speelt volgens Verschuuren een rol in die automatiseringsdrift. ‘De komende jaren gaan veel oudere medewerkers met pensioen. Bovendien is de verwachting dat steeds meer Poolse medewerkers – nu de levensstandaard in Midden- en Oost-Europa langzaam stijgt – over een aantal jaren weer terugkeren naar hun thuisland.’

Meer doen met hetzelfde aantal mensen: dat is de uitdaging waar De Cromvoirtse volgens Verschuuren voor staat. ‘Tegelijkertijd is het een uitdaging om ook onze wat oudere medewerkers mee te nemen in de voortdurende automatisering. Je merkt dat jonge werknemers gewend zijn te werken met touchscreens en 3D-ontwerpen, maar zeker voor 50-plussers is dat soms nog lastig. Niet voor niets investeren we veel in begeleiding; onze productie mag dan wel steeds meer ‘mens-arm’ zijn, een geheel mensloze fabriek zie ik er voorlopig niet van komen.’

‘Een mensloze fabriek zie ik er voorlopig niet van komen’

Orderproces stroomlijnen

Ambities voor de nabije toekomst? Die zijn er genoeg, schetst de directeur. ‘Momenteel richten we ons vooral op het nog efficiënter maken van het leveringsproces. Een scheepsbouwer wil niet al in de eerste week onderdelen krijgen die hij pas helemaal aan het einde van het bouwtraject nodig heeft. Samen met de klant willen we nog beter bekijken waar hij wanneer behoefte aan heeft en zo werk maken van just in time delivery.’

Binnen het fieldlab wordt ondertussen druk gezocht naar manieren om het orderproces verder te stroomlijnen, vervolgt hij. ‘Samen met TNO onderzoeken we momenteel of we ons webportaal – waar de klant zijn orders kan plaatsen – kunnen laten aansluiten op het ERP-systeem van de klant. Groot voordeel is dat die klant zijn orders dan niet meer een voor een handmatig hoeft in te voeren. Ons doel is om uiteindelijk te komen tot een uniforme standaard voor alle gangbare ERP-pakketten. Ook weer een goed voorbeeld van hoe we het onze klanten makkelijker proberen te maken. Want dát is toch uiteindelijk waarvoor we het doen.’

 

In de rubriek opgelost beschrijft de redactie van MT een casestudy van een organisatie of van een van haar klanten. Tekst: Joost Peters     Fotografie: Nathalie Leeuwenberg.

 

Laatste nieuws

Ontvang gratis toegangskaarten voor ESEF beurs 2018 ( 8 januari 2018)
Gewijzigde openingstijden (12 december 2017)
De Cromvoirtse: Mens en robot ( 3 juli 2017)
Smart manufactering is vooral gezond boerenverstand ( 1 mei 2017)
De Cromvoirtse één van de beste drie “Smart Manufacturers” van Nederland! (24 maart 2017)
De Cromvoirtse zet grote stap in plaatwerkfabriek van de toekomst (21 maart 2017)
Wanneer moet je inzetten op smart industry? ( 7 februari 2017)
Jaarevent Smart Industry 2017 komt er aan! (30 januari 2017)
De Cromvoirtse districtswinnaar Metaalunie Smart Manufacturing Award ( 7 december 2016)
BOB Debat: Houd je doel voor ogen (18 juli 2016)
Automatisch magazijn uniek op de wereld (30 mei 2016)
Metaal op maat en korte productietijden ( 2 mei 2016)
Delegatie EZ op bezoek in kader van Smart Industry ( 7 april 2016)
‘Alles wat met software en automatisering efficiënter kan, pakken we op’ (23 maart 2016)
Smart Industry maakt De Cromvoirtse tot het summum van Lean! (25 november 2015)
Webportaal van De Cromvoirtse is compleet (10 november 2015)
Liever investeren in een robot dan in een vakantie naar Hawaii (13 oktober 2015)
BOB Debat: Hoe kom ik aan geld? (12 oktober 2015)
Verlies gewaardeerde collega ( 6 oktober 2015)
Uniek! Alle handel- en bewerkingsmogelijkheden vanaf nu in ons portaal! ( 1 oktober 2015)
De Cromvoirtse & Smart Industry (27 januari 2015)
Brabants Dagblad - De Ondernemer ( 9 oktober 2014)
Wie zijn wij ( 1 januari 2013)
De 7 zekerheden van De Cromvoirtse:
24/7 online metaal op maat

24/7 online metaal op maat

Binnen enkele minuten uw maatwerkofferte in de mail. Het 'snel-metaal-op-maat-portaal' van De Cromvoirtse calculeert voor u, volledig geautomatiseerd, alle handels- en maatwerkmogelijkheden. Of het nu gezaagd, geknipt, gesneden of gekant moet zijn, in no-time kunt u verder met een passende offerte. U werkt in 3D, wij denken met u mee! Voor calculaties kunt u naast DXF probleemloos 3D STEP files uploaden. Bestellen is dan nog slechts een muisklik.

Volledig geautomatiseerd track & trace systeem

Volledig geautomatiseerd track & trace systeem

Alle informatie over uw lopende en reeds geleverde orders 'bij de hand' achter uw persoonlijke inlogcode. Wat is de orderstatus? Wat is de prijs? Hoe zag die order er vorige keer ook al weer uit? Tot in detail en overzichtelijk gerangschikt. U vindt het in ons portaal mijn.Cromvoirtse.nl.

Foutloos & efficiënt

Foutloos & efficiënt

De Cromvoirtse beschikt over een ISO 9001:2015 gecertificeerd kwaliteitssysteem en tevens over de EN 1090 certificering. De hoogwaardig geautomatiseerde orderverwerking staat in directe lijn met de geautomatiseerde productie waardoor een foutloze doorloop van uw opdracht gegarandeerd is. Daarnaast vindt er standaard eindcontrole plaats voordat uw goederen verpakt worden. U wilt snel metaal op maat en direct aan de slag, dan moet het ook gewoon kloppen!

Ketengerichte bedrijfsvoering

Ketengerichte bedrijfsvoering

Het kennen van uw bedrijfsprocessen, het hierop zo efficiënt mogelijk inspelen met een lagere kostprijs tot gevolg is ons gezamenlijk doel. Elke levering van De Cromvoirtse moet naadloos overgaan in uw productieproces. Op het juiste moment, de juiste plaats, op de juiste wijze verpakt en desgewenst gesorteerd. Soepel en op rolletjes. Dat is meerwaarde van De Cromvoirtse waar u wat aan heeft!

Snelle levering

Snelle levering

Standaard korte levertijden, het zit in onze genen. Handelsproducten gezaagd of geknipt, binnen 24 uur! Of nog sneller aan onze afhaalbalie. Snijwerk binnen 48 uur. Gesneden én gekant slechts 5 werkdagen. Zo snel, daar zijn we trots op! Ook maatwerk van onze hoogwaardige buislaser Archie wordt door de eigen bezorgdienst of logistieke partner in 5 dagen bezorgd.

Compleet productprogramma

Compleet productprogramma

Onze voorraad is uw magazijn. Zo simpel kan het zijn. Wij zorgen dat het juiste staal, rvs of aluminium beschikbaar is. Snel en goed geleverd. Het volledig ontzorgen van uw voorraadbeheer is waar De Cromvoirtse goed in is. Meer dan 1000 klanten gingen u voor. Logisch want u bespaart direct op magazijn, zaagmachines en medewerkers die op zoek zijn naar net dat ene stukje materiaal dat toch ergens moet liggen...

35 jaar ervaring

35 jaar ervaring

In de afgelopen 35 jaar is de Cromvoirtse uitgegroeid tot een betrouwbare partner voor de gehele metaalverwerkende industrie van Nederland. Dit is alleen mogelijk geweest door te luisteren naar onze klanten, zinvolle innovatie en op het juiste moment investeren in wat U nodig heeft. 7 dagen per week, 24 uur per dag staan 55 deskundige medewerkers voor u klaar om met het modernste machinepark van Nederland het onmogelijke mogelijk te maken.