Duurzaam ondernemen

Uit handen van wethouder Eric Logister ontving directeur Ronnie van den Hurk de eerste Groene Pluim in de Gemeente Oisterwijk. Een prachtige onderscheiding voor hetgeen De Cromvoirtse de afgelopen jaren gerealiseerd heeft op het gebied van duurzaamheid.

 

De Groene Pluim is een stimuleringsprijs voor bedrijven die zich opvallend inzetten op het vlak van duurzaamheid en sociaal beleid. Om voor zo’n pluim in aanmerking te komen doorloopt het bedrijf een door professionals uitgevoerde audit, waarbij de Global Goals (SDG´s ) van de Verenigde Naties richtinggevend zijn. De Cromvoirtse heeft volgens deze accreditatiecommissie een zeer gedreven directie, die de wereld beter wil achterlaten voor de volgende generatie. Bij investeringen of ontwikkelingen komt het thema duurzaamheid dan ook altijd aan de orde.

De Groene Pluim die wethouder Logister op 6 oktober 2023 uitreikte, is de eerste voor de gemeente Oisterwijk, maar al de 60e in totaal. Dat toont aan dat steeds meer bedrijven Duurzaam Ondernemen omarmen; het netwerk groeit waarbij steeds meer duurzame inspiratie wordt gedeeld. Op www.degroenepluim.nl leest u meer over deze erkenning, die inmiddels door zo’n 30 gemeentes door heel Nederland wordt uitgereikt.

 

Fiberlasers

De Cromvoirtse beschikt over een viertal fiberlasers. De technologische ontwikkelingen gaan steeds sneller waardoor in korte tijd fiberlasers zodanig een snelle ontwikkeling hebben doorgemaakt en enorm in opkomst zijn.
Naast het feit dat fiberlasers razendsnel snijden, verbruiken ze ook veel minder energie (circa 1/3) t.o.v. een C02 laser.

Restantverbruik

De Cromvoirtse heeft altijd een werkwijze gehad waarin restanten zoveel mogelijk werden hergebruikt. Echter met het realiseren van de plaatwerkfabriek in 2012 kunnen we nog efficiënter deze restanten hergebruiken. Door vergaande automatisering en unieke software produceren we 15% tot 20% minder restafval.  Dit is niet alleen goed voor het milieu maar ook u merkt dit als financieel voordeel.

Energielabel A bedrijfspand

Het energielabel geeft een indicatie, ook wel de energieprestatie genoemd, van het energieverbruik en de mate waarin energiebesparende maatregelen zijn genomen in een pand. Op deze manier wil de overheid bedrijven stimuleren om minder energie te verbruiken. In de komende jaren zal de regelgeving worden aangescherpt. Ons bedrijfspand is voorzien van een A-label

Zonnepanelen

In het voorjaar van 2019 is het gehele dak van ons pand in Oisterwijk voorzien van zonnepanelen. Dit zijn maar liefst 1478 zonnepanelen! Wanneer de zon zich heel de dag laat zien kan de gehele fabriek volledig produceren op deze panelen. In onze ontvangstruimte kunnen we op een scherm live meekijken naar de opbrengsten en milieuvoordelen op dat moment en van de afgelopen tijd. Een mooie manier om je bewust te worden van deze zonnige groene energie.

zonnepanelen Cromvoirtse

Led verlichting

Goede verlichting op de werkvloer is erg belangrijk. In het voorjaar van 2017 is alle verlichting vervangen in de fabriek voor LED-verlichting (door de hoogte van de hal was dit een flinke klus). Ledverlichting bespaart vaak meer dan 50% aan stroom in vergelijking met conventionele lichtbronnen. Door bewegingssensoren gaat het licht op volle sterkte branden zodra de sensor een beweging of machine (b.v. heftruck) detecteert. Indien er geen beweging is, gaat het licht niet uit maar op een niveau van oriëntatieverlichting branden.

Een ander vernuftig stukje techniek is daglichtregeling. Hierdoor wordt er constant gemeten hoeveel daglicht er binnenkomt via ramen en wordt de lichtintensiteit daar op aangepast. Deze slimme technieken zorgen voor een besparing van wel 80%. Ook draagt de langere levensduur bij aan zowel een kostenbesparing als in een stukje duurzaamheid.

Sociaal ondernemen

We hebben veel oog voor de persoonlijke situaties van onze medewerkers.  Of dit nu gaat om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt of rustig integreren na b.v een burn-out.  Ook werken we met een vast team van Poolse mensen waar we eigen huisvestiging voor hebben zodat het goed geregeld is.  Iedereen maakt deel uit van ons team en samen boeken we ons succes! Onze bedrijfscultuur hebben we vertaald naar een cultuurprogramma. Nieuwsgierig? Bekijk deze op onze werken bij De Cromvoirtse site.

Aan het woord

In onderstaande video vertellen Ronnie van den Hurk en Janwillem Verschuuren u graag meer over de stappen die zij gezet hebben op het gebied van duurzaamheid. Deze video is tot stand gekomen in samenwerking met de Gemeente OisterwijkDEC Oisterwijk.